Wraak op de atletiekbaan
Regisseur: Stephen Hopkins - Stephan James, Jason Sudeikis, Jeremy Irons, Carice van Houten - Canada/Duitsland - 2016 - 2 uur 15 minuten

Geen enkele sporter ter wereld zette Adolf Hitlers rassentheorie zo te kijk als de Afro-Amerikaanse atleet Jesse Owens die tijdens de Olympische Spelen in Berlijn in 1936 viermaal goud won. Race, de biopic over Jesse Owens (Stephan James), belicht de legendarisch zwarte sportheld die in Berlijn met dezelfde vooroordelen te maken had als in Amerika.

Het grote hardlooptalent groeide op in het racistische Zuiden van Amerika. Door zijn grote talent kreeg hij een beurs voor de universiteit, waar hij evengoed gediscrimineerd werd door zijn medestudenten.
De meest indrukwekkende prestatie leverde Owens in 1935 toen hij bij een Amerikaanse atletiekwedstrijd in totaal zes wereldrecords verbeterde ondermeer in hardlopen, hordelopen en verspringen.
Na Owens prestatie in Berlijn weigerde Hitler hem de hand te drukken. Hij ontmoette wel Leni Riefenstah,gespeeld door Carice van Houten, die zich in die tijd nog kritisch uitliet over het regime. Later maakte zij propagandafilms voor de nazi’s.

Race laat goed zien hoe hypocriet de blanke Amerikanen destijds waren. Ze veroordeelden de nazi’s om hun rassendiscriminatie terwijl ze zelf de zwarte Amerikanen ook als tweederangs burgers behandelden. Owens mocht bijvoorbeeld alleen door de personeelsingang naar binnen toen er ter ere van hem een feest gegeven werd!

SPEELTIJDEN