Existentiële beslissingen over dood en leven
Regisseur: Katell Quillévéré - Tahar Rahim, Emmanuelle Seigner, Anne Dorval, Bouli Lanners - Frankrijk - 2017 - 1 uur 44 minuten

Na een ernstig ongeval raakt de jonge Simon in coma. Artsen in het ziekenhuis constateren zijn hersendood. Ze staan voor een moeilijke opgave. Zullen zij Simons geschokte ouders kunnen overhalen tot orgaandonatie? Ondertussen wacht ergens in Parijs de doodzieke Claire (Anne Dorval), moeder van twee zoons, onrustig op een donorhart. Haar kwaliteit van leven gaat snel achteruit. Een nieuw hart zou haar redding zijn.

Urgente keuzes en de consequenties daarvan vormen de basis van de verfilming van de roman De levenden herstellen van Maylis de Kerangal. Regisseuse Katell Quillévéré weet op een ingetogen en indrukwekkende manier het leven te tonen dat zowel eindigt als begint. De film wisselt tussen verschillende invalshoeken – van rouwende ouders, terminale patiënte en professionele medici, elk met eigen geheimen – en verweeft ze tot één samenhangende dans van dood en leven. Voor alle partijen geldt dat ze onder grote tijdsdruk existentiële beslissingen moeten nemen. Maar in plaats van lange discussies met opsommingen van argumenten, richt Quillévéré zich vooral op de emotionele gevolgen, met flashbacks naar de overledene in de kracht van zijn leven.

Voorfilm Bob en Edgar afl. 4.

SPEELTIJDEN