Verfilming Lanoyes succesroman
Regisseur: Hilde van Mieghem - Stany Crets, Viviane de Muynck, Marie Vinck, Halina Reijn, Hans Kesting - België - 2017 - 1 uur 45 minuten

Eind 2009 verscheen het boek Sprakeloos van de Vlaamse auteur Tom Lanoye. Over zijn moeder die na een beroerte haar spraak verliest. Over haar strijd en aftakeling. En over haar schrijvende zoon die geen letter meer op papier krijgt. Regisseuse Hilde van Mieghem vatte de complexe roman met zijn vele verhaallijnen samen tot de essentie. De relatie tussen moeder en zoon. Openingsfilm cursus Boek en Film 2017-2018.

Het leven van de succesvolle schrijver Jan Meerman (Staney Crets) ligt overhoop na de beroerte van zijn moeder. De eerst zo flamboyante en levendige vrouw is niet meer in staat te communiceren en Jan zelf worstelt in deze moeilijke periode met de deadline van zijn nieuwe roman. De neergang van zijn moeder dwingt hem om alles in twijfel te trekken, ook zijn literaire prioriteiten. Ook zet de zorg voor Jans moeder de relatie tussen hem en zijn partner Roel (Hans Kesting) behoorlijk op scherp.

Deze sterk autobiografische film is met een klein budget maar met veel liefde gemaakt. Zo treden de amateurtoneelspelers uit de kring van de moeder van Ton Lanoye op als figurant in de film. Vivianne de Muynck en Rik van Uffelen leveren topprestatie in de rol van de moeder en de vader van de schrijver.

Op donderdag 12 oktober om 19:15 uur is dit een Boek en Film titel

Boek en Film

SPEELTIJDEN