Süskind is een film die je aangrijpt je vanaf de eerste seconde en dat blijft zo in de rest van de film. De film van Rudolf van den Berg (De avonden, Tirza) is gebaseerd op de joodse verzetsheld Walter Süskind. Als beheerder van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam wist hij te voorkomen dat honderden joodse kinderen op transport werden gezet naar de concentratiekampen.
Om te voorkomen dat hijzelf en zijn gezin naar Duitsland getransporteerd worden, sluit Walter Süskind zich aan bij de Joodsche Raad. Deze zorgt dat het uitzettingsproces van de joden soepel verloopt en Walter wordt hier hoofdverantwoordelijk voor. Als tegenprestatie komen hij en zijn familie in eerste instantie niet op de lijsten te staan om afgevoerd te worden.
Al snel komt Walter in aanraking met mensen als Felix Halverstad die ook in de schouwburg werkte, en Henriëtte Rodrigues Pimentel, de directrice van de joodse crèche, en samen bedenken ze het plan om de lijsten te vervalsen om met name kleine kinderen voor transport te behoeden.
Terwijl Walter de hete adem van het Duitse regime in zijn nek voelt en het net zich steeds verder rond joods Amsterdam sluit, zet hij alles op het spel en weet met moed en bluf het nazi-netwerk te bespelen. Zijn belangrijkste troef is de SS-officier Ferdinand Aus der Fünten die Walters sympathie maar al te graag in ontvangst neemt.
Na eerdere kleinere rollen in onder andere in Alles is liefde en De tweeling speelt Jeroen Spitzenberger nu zijn eerste hoofdrol in een grote film en hij weet dit personage op een sterke, geloofwaardige manier neer te zetten.
Een groot deel van de film is in Roemenië gefilmd, waar de straat waar de Joodsche raad zetelde, compleet is nagebouwd. Ook het treinstation draagt met zijn surrealistische en duistere sfeer bij aan de beleving van dreiging en terreur.