Grappig en tegelijk oneindig tragisch
Regisseur: Yorgos Lanthimos - Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz - Groot Brittannië - 2018 - 2 uur 0 minuten

Het begin van de 18e eeuw, Engeland is in oorlog met Frankrijk. De broze koningin Anne (Olivia Colman) zit op de troon. Haar hofdame en goede vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) regeert in haar plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor Annes slechte gezondheid en haar woede-uitbarstingen.

Als de nieuwe dienares Abigail (Emma Stone) arriveert, neemt lady Sarah, Abigail haar onder haar hoede. Maar wanneer de oorlogspolitiek Sarah compleet in beslag neemt, ontfermt Abigail zich over de koningin. Hun ontluikende vriendschap geeft haar de mogelijkheid om haar ambities waar te maken, en daar laat ze geen vrouw, man of politiek tussenkomen.
De absurdistische Griekse regisseur Yorgos Lanthimos (Dogtooth, The Lobster, The Killing of a Sacred Deer) geeft het genre van de kostuumfilm letterlijk een andere draai, door vaak een vervreemdend perspectief te kiezen. De hofdansen zijn merkwaardig en de rollen lijken omgedraaid: mannen spelen spelletjes, de vrouwen spelen het machtsspel. Ook buit Lanthimos het potsierlijke van de pruikentijd uit tot in het extreme.
De film won tijdens het filmfestival van Venetië de prijs voor Beste Actrice (Olivia Colman) en de juryprijs. Ook werd de film genomineerd voor vijf Golden Globes.

SPEELTIJDEN