Wonderschoon onderwatersprookje
Regisseur: Guillermo del Toro - Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon - Verenigde Staten - 2017 - 1 uur 59 minuten

Film van de meesterlijke verhalenverteller Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth) die zich afspeelt in de jaren vijftig. De stomme Elisa werkt als schoonmaker in een legerbunker waar allerhande raadselachtig onderzoek wordt gedaan. Wanneer daar een amfibie-achtig wezen wordt binnengehaald, ziet zij als enige geen object om aan allerlei tests te onderwerpen, maar een wezen van vlees en bloed, voor wie ze als een blok valt.
Samen met collega Zelda en buurman Giles besluit ze hem te bevrijden. “Misschien zijn we allebei gewoon achterhaald”, verzucht Elisa’s buurman Giles. Maar het blijkt juist andersom, in Del Toro’s film-noirsprookje, winnaar van de Gouden Leeuw in Venetië: in het Amerika van de vroege jaren zestig zijn de vrijgevochten Elisa en de homoseksueel-in-de-kast Giles hun tijd ver vooruit. Precies dat soort politieke onderstromen geven Del Toro’s magisch-realistische romance een extra lading.
Cinefielen komen volledig aan hun trekken in deze overdonderende ode aan vele films en genres van weleer: de acteerstijl van de zwijgende film, de spanning van Koude Oorlog-thrillers, de overdonderende romantiek. En vooral de B-film, met monsterfilm The Creature from the Black Lagoon voorop. The Shape of Water is genomineerd voor 13 Oscars.

Let op, de film is gekeurd voor 16 jaar en ouder, bij twijfel kan om een legitimatiebewijs worden gevraagd!

SPEELTIJDEN