Eerbetoon aan geallieerde soldaten WO I
Regisseur: Peter Jackson - n.v.t. - Groot Brittannië/Nieuw-Zeeland - 2018 - 1 uur 40 minuten

Grensverleggende documentaire van Oscarwinnaar Peter Jackson (Lord of the Rings), naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Honderd jaar erna weten de meeste mensen welke gruwelijke impact deze oorlog gehad heeft. Peter Jackson liet oude beelden uit archieven van oorlogsmusea digitaal bewerken en inkleuren, waardoor je het akelige gevoel krijgt dat de beelden recentelijk zijn opgenomen.

Op 11 november 1918 kwam een eind aan de Eerste Wereldoorlog. Het was de eerste oorlog die aan het front uitvoerig op camera werd vastgelegd en waarvan de beelden vaak werden gebruikt als propaganda voor het thuisfront. Iedereen kent de vaak sneeuwende, korrelige, soms versnelde beelden in grijstinten van verwoeste steden en dorpen, modderige loopgraven, ontploffende granaten en grote aantallen rennende of dode soldaten.
Nu die loopgravenoorlog met zijn miljoenen doden meer dan honderd jaar oud is, lijken de beelden ervan steeds onwerkelijker en verder van ons af te staan. Het restaureren en inkleuren van zwart-witbeelden is dan ook een goede manier om te blijven ervaren hoe die oorlog gestreden is. De oorspronkelijke beelden komen helderder en gedetailleerder over en zeker ook interessanter en spannender.

Let op, de film is gekeurd voor 16 jaar en ouder, bij twijfel kan om een legitimatiebewijs worden gevraagd!

SPEELTIJDEN