Terugkeer in de maatschappij
Regisseur: Erik Poppe - Pål Sverre Valheim Hagen ,Trine Dyrholm, Ellen Dorrit Petersen - Noorwegen/Zweden - 2008 - 1 uur 55 minuten

Hoe moeilijk is om terug te keren in de maatschappij als je bent veroordeeld voor een moord op een kind van 8 jaar. De Noorse filmmaker Erik Poppe werpt tal van vragen op en onderzoekt ze tot op de bodem. Belangrijkste vraag is natuurlijk hoe moeilijk is het om over de dood van een kind te praten.
Jan Thomas is vrijgelaten uit de gevangenis waar hij acht jaar heeft gezeten voor kindermoord. Hoewel hij deze moord altijd heeft ontkend, ziet hij zijn vrijlating als een nieuwe kans om iets van zijn leven te maken. Hij is een getalenteerd orgelspeler en wordt aangenomen bij een kerk in Oslo. Door zijn talent en zachtaardige karakter, wordt hij al snel gewaardeerd door zijn omgeving. Zo weet hij ook de harten van pastoor Anna en haar zoontje Jens te veroveren.
Hoewel Jan zijn verleden geheim heeft weten te houden, komt de waarheid boven water wanneer op een dag lerares Agnes met haar klas de kerk komt bezoeken. Ze herkent in de orgelspeler de man die veroordeeld is voor de moord op haar zoon. De nog altijd door verdriet achtervolgde moeder, kan niet accepteren dat Jan een nieuw leven heeft weten op te bouwen en raakt door hem geobsedeerd.
Met fraai camerawerk en sterke acteerprestaties is het een indrukwekkende film. Door de vele flashbacks, toevallige ontmoetingen en andere vertel-technische foefjes werkt Troubled Water toe naar een climax. Er zijn niet veel films die zo rechtstreeks in durven gaan op morele vraagstukken rond schuld en vergeving. Het duistere, heftige Troubled Water doet het wel, en weet daarbij ook tot tranen toe te ontroeren

SPEELTIJDEN