Onmogelijke liefde, onmogelijke vader
Regisseur: Catherine Corsini - Virginie Efira, Niels Schneider, Jehnny Beth - België/Frankrijk - 2018 - 2 uur 15 minuten

Frankrijk, jaren vijftig. Rachel is typiste en daarmee beneden zijn stand, maar dat weerhoudt rijkeluiszoon Philippe er niet van om Rachel te verleiden. Over een toekomst samen is hij duidelijk: die zit er niet in. Rachel accepteert de situatie, zelfs wanneer ze zwanger wordt. Wanneer Philippe zich na tien jaar echter met de opvoeding van Chantal gaat bemoeien zijn de gevolgen ingrijpend.

In haar verfilming van de gelijknamige, succesvolle roman van Christine Angot, verteld vanuit het perspectief van Rachels dochter Chantal, bewijst filmmaakster Catherine Corsini dat luisteren naar je hart niet altijd verstandig is. Zeker niet eind jaren vijftig in provinciaals Frankrijk, waar klassenverschillen er nog toe doen. Rachel redt het wel, alleen met haar dochter, maar ze weet zich nooit helemaal los te maken van Philippe. Pijnlijk langzaam dringt bij Rachel het besef door dat ze een verkeerde keuze heeft gemaakt. Met een sterke, ontroerende hoofdrol van Virginie Efira toont de chronologisch vertelde film haarscherp de onmogelijkheid – en de dramatische consequenties – van haar liefde voor Philippe.

Regisseur Corsini liet zich inspireren door favoriete cinéasten als Jane Campion, Maurice Pialait, François Truffaut en Todd Haynes.

SPEELTIJDEN