Een nieuwe kijk op Van Gogh, via het erfgoed van Helene Kröller-Müller (1869-1939). Zij verzamelde begin twintigste eeuw bijna driehonderd Van Gogh-werken en herkende in zijn geestelijke kwellingen haar eigen worsteling. Van Gogh’s fascinerende briefwisseling met zijn broer Theo loopt als een rode draad door de hele film.
De film volgt de existentiële strijd van de schilder, gezien door diverse passages uit de brieven aan zijn broer Theo die de toon van de tentoonstelling bepalen, met als achtergrond de verschillende locaties waar Van Gogh woonde en werkte, van Parijs tot de Provence.
Deze tentoonstelling vertelt niet slechts het verhaal van Van Goghs kunst en genialiteit, maar leert ons ook het belang van tekeningen als deel van zijn artistieke techniek. Zijn ogenschijnlijk impulsieve doeken waren juist het resultaat van lange voorstudies, niet zozeer schetsen maar al kunstwerken op zich. In deze tekeningen zie je al de vloeiende, soms onderbroken lijnen die zo karakteristiek zijn voor zijn schilderijen.
Voor de film zijn opnames gemaakt op Van Gogh-locaties, in het Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum maar ook op plekken die Helene Kröller-Müller inspireerden, zoals Milaan en Florence. Aan het woord komen onder anderen Van Gogh experts, de biograaf van Helene Kröller-Müller Eva Rovers en museumdirecteur Lisette Pelsers.