Het einde van het Engelse wereldrijk
Regisseur: Gurinder Chadha - Gillian Anderson, Michael Gambon, Hugh Bonneville - Verenigde Staten - 2017 - 1 uur 46 minuten

Historisch drama van Gurinder Chadha over het moeizame proces naar onafhankelijkheid van India en Pakistan. In 1947 komt Lord Mountbatten (Hugh Bonneville), achterkleinzoon van Koningin Victoria, aan zijn paleis in Brits-Indië. Hij is de laatste gouverneur-generaal en het is zijn taak om Brits-Indië zonder al te veel bloedvergieten naar de onafhankelijkheid te leiden.

Buckingham Palace is een bungalow vergeleken bij het enorme paleis van Lord van Mountbatten, merkt iemand op in Viceroy’s House. Maar Mountbatten heeft weinig tijd om van zijn paleis te genieten want al snel breekt in India strijd uit tussen de hindoes, moslims en sikhs.
Deze bevolkingsstrijd heeft ook grote invloed op de levens van de vijfhonderd personeelsleden in Mountbattens paleis. De liefde tussen Jeet, een jonge hindoebediende en Aalia, een moslimvrouw die ook in het paleis werkt, dreigt ten onder te gaan door de tumultueuze gebeurtenissen en de conflicten tussen hun eigen religieuze gemeenschappen. Wanneer de situatie dreigt te escaleren, worden ze gedwongen een beslissende keuze te maken. Ook Lord Mountbatten komt op alle fronten enorm onder druk te staan. Als hij niet snel genoeg een overeenkomst bereikt, zal de regering in Londen niet aarzelen hem het mes op de keel zetten.

SPEELTIJDEN