Kunstenaar en filmmaker Renzo Martens zet met White Cube de hedendaagse discussie over koloniale geroofde kunst, eigenaarschap en winstdeling op scherp.
Regisseur: Renzo Martens - - - België/Nederland/Overig - 2020 - 1 uur 17 minuten

Veel musea zijn gebouwd met winst onttrokken aan plantages. In deze film van Renzo Martens besluit een groep plantagearbeiders kunst te gaan maken. Ze verenigen zich in de Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC) en maken zelfportretten van rivierklei, die met 3D technologie worden gereproduceerd in chocolade.

Als plantagearbeider Matthieu Kasiama naar New York reist om daar de eerste solo-expositie van CATPC te openen, roept de New York Times de expositie uit tot Best art of the year. Met de opbrengsten van hun kunst kopen de plantagearbeiders hun eigen land terug – het land waar Unilever in 1911 in Leverville zijn eerste plantage vestigde en dat na honderd jaar monocultuur volledig vernietigd is. Samen met hun leider, milieuactivist René Ngongo, ontwikkelen ze er een bloeiende, inclusieve en ecologische postplantage. Op hun land bouwen ze een eigen museum, een white cube, om hun toekomst veilig te stellen.
Geen pauze in deze film.

Deze film wordt vertoond in het kader van de Fair Trade week. Op zaterdag 5 november zal deze film, i.v.m. de Fair & Green markt in de Turmac Cultuur Fabriek, gratis aangeboden worden.

SPEELTIJDEN