Dubbelleven als radicale milieuactivist
Regisseur: Benedikt Erlingsson - Jóhann Sigurðarson, Halldóra Geirharðsdóttir, Jörundur Ragnarsson - IJsland - 2018 - 1 uur 41 minuten

Halla is een vijftigjarige, onafhankelijke vrouw. Ze leeft een rustig bestaan in Reykjavik en werkt er als koordirigent. Maar achter de schermen van deze ogenschijnlijk vredige routine, leidt Halla een dubbelleven als radicale milieuactivist. In haar eentje verklaart ze de oorlog aan de lokale aluminiumindustrie om de prachtige IJslandse hooglanden te beschermen.

Als ‘de Bergvrouw’ voert Halla in het geheim gevaarlijke sabotageacties uit, mét resultaat. Maar net op het moment dat ze haar grootste en meest gedurfde operatie op touw zet, ontvangt ze een onverwachte brief: haar aanvraag voor het adopteren van een kind wordt eindelijk ingewilligd. Terwijl Halla zich klaarmaakt om haar rol als beschermer van Moeder Aarde te verruilen voor het echte moederschap, besluit ze nog één laatste genadeklap uit te delen aan de aluminiumindustrie. En dat blijft niet zonder gevolgen.

Dit droogkomisch drama van Benedikt Erlingsson (Of Horses and Men) houdt het midden tussen komedie, sociaal drama en musical. Op gezette tijden verschijnen er Oekraïense musici en zangers in beeld, die als een Grieks koor commentaar leveren op het vertelde. Heel origineel.
De IJslandse Oscarinzending werd in Cannes bekroond met de SACD Award en is winnaar van de Lux Film Prize 2018.

SPEELTIJDEN