Midwinterhoorntocht

Op zondag 30 december is het filmhuis startpunt van de Midwinterhoorn wandel- en fietstocht langs diverse locaties in Zevenaar en omstreken.
Er is keuze uit een lange route (circa 14 km) en een korte route (circa 6 km). Indien gewenst kan de tocht ook met de auto gereden worden. Onderweg staan er midwinterhoornblazers, en worden er diverse activiteiten georganiseerd.
De fietstocht slingert zich door een gebied met uitgestrekte akkers en weiden en hier en daar kleine boscomplexen. Her en der verspreid in het landschap liggen de karakteristieke boerderijen. Al met al een oase van rust, die zeker ook in de winter zijn bekoringen heeft.
De midwinterhoornblazers staan over de hele route op verschillende plaatsen opgesteld. Afwisselend in het prachtige Liemerse landschap en op markante punten beoefenen de blazers hun hobby (in de nabijheid van een vuurkorf, die voor de nodige warmte zorgt). Door te luisteren naar het geluid kan de route al worden gevolgd, uiteraard zijn routebeschrijvingen beschikbaar.
Al fietsend wordt men verrast door allerlei activiteiten. In het filmhuis doorlopende voorstelling van historische films uit de Liemers. De Glühwein staat klaar!
10.00 – 16.00 uur. Toegang gratis
Voor verdere informatie zie http://www.midwinterhoorntochtzevenaar.nl/

 

Sevenart festival

In het kader van het SevenArt valt er in januari weer volop van cultuur te genieten in Filmhuis Zevenaar. Op vrijdagavond 18 januari: films van drie jonge filmmakers. Zaterdag 19 en 26 januari: het stuk Waterwijs van Rien van den Heuvel en zondag 20 januari: ’s morgens muziek van Rose-île en ’s middags de Taalzaal.

Films van jonge filmmakers.

Op vrijdagavond 18 januari draaien films van drie jonge filmmakers. Van Maxime Vernooij de film Non Stop, die de toenemende druk in het leven van fulltime vlogger Diana laat zien. Terwijl het YouTube landschap drastisch verandert en de concurrentie groter wordt, moet zij zichzelf steeds opnieuw verdedigen tegenover mensen die haar werk niet serieus nemen.

Voor Galg en Rad van Paul Haans speelt zich af in het Zuid-Limburg van de 18e eeuw. Mensen verhongeren en worden uitgebuit door de regerende macht. Als Matthijs Ponts, kapitein van de Bokkenrijders, wordt opgepakt, staat zijn zoontje er alleen voor.

In Het Cadeau van Fabian Smeenk viert Daphne met een paar vrienden haar verjaardag. Bij het uitpakken van haar cadeaus uitpakt, vindt ze een mysterieuze envelop met een kogel erin. Daphne is erg van streek: zij is in het verleden gestalkt. Wie stuurde haar deze kogel?
Voor elke film geven de makers een inleiding. Na de laatste film is er tijd om vragen te stellen.
Vrijdag 18 januari om 20.15 uur
Entree € 5,00 en Vrienden en donateurs € 4,00

Waterwijs

Projecttheater SevenArt brengt het stuk Waterwijs van Rien van den Heuvel en geregisseerd door Wijnand Oosterhof.

De onverwachte confrontatie van poppenspeelster Manuka (Jannie Oudendijk) met uitvoerend muzikante Lévina (Mayke van den Broek) leidt tot een sprankelende voorstelling met een verrassend slot. Beleef het mythische verhaal over het leven in de liefdevolle armen van de Rijn met Rhenus, Gaja en Mare. Een aanrader voor iedereen die zich bezighoudt met waterkwaliteit en waterveiligheid.
Zaterdag 19 januari om 20.15 uur
Zaterdag 26 januari om 14.00 uur
Standaard € 7,50 Vrienden en Donateurs € 6,-

Rose-île

Op zondagmorgen 20 januari om 11 uur is er muziek door Rose-île. Dit muzikale gezelschap brengt tango’s, rumba’s, walsen en luisterliedjes in het Frans, Spaans, Duits en Jiddisch. Vrolijke en melancholische melodieën en ritmische nummers, gebracht in een intieme sfeer van romantiek en melancholie.

Zangeres Toetie Rijnaard heeft in de loop der jaren een breed repertoire opgebouwd. Haar warme stem past uitstekend bij de mooie klankkleur van de instrumenten van haar begeleiders, Theo Worm klarinet en gitaar, Gérard Baldeo gitaar en basgitaar, Nico Hoogland accordeon.
Zondagmorgen 20 januari om 11.00 uur.
Standaard € 11,00 Vrienden en Donateurs € 9,00

Taalzaal

Mensen Zeggen Dingen: een jong platform voor poëzie en performance. Een aantal woordkunstenaars neemt je mee door de hedendaagse wereld van literatuur en hun kijk daarop. Ze dragen zelf ook voor en je hoort stukken spoken word of poëzie (sproëzie zoals ze het zelf noemen). Verder kun je vragen stellen en krijg je tips over het schrijven van verschillende soorten tekst en over podiumpresentatie en voordracht.
Zondagmiddag 20 januari om 14.30 uur
Gratis toegang.


Des/Amor

Theresa y Timen

Spaanse klanken over liefde en hartzeer op sensuele flamenco ritmes door Theresa (zang) en Timen (gitaar). In gevoelig samenspel brengen zij een gevarieerd programma van de diverse flamenco stijlen en delen ze hun meest geliefde liederen. Laat je meeslepen op reis naar het warme Andalusië door de emotionele zang en warme klanken van de gitaar.
Theresa is via de dans in aanraking gekomen met flamenco. Na enkele jaren is ze zich ook gaan verdiepen in de flamencozang. Met haar krachtige stem brengt ze de diepte en intensiteit van de flamenco naar boven.
Timen is flamencogitarist met veel ervaring heeft in het muzikaal begeleiden van zang en dans. Naast enkele dansgroepen die hij wekelijks begeleidt, treedt hij ook regelmatig op. Met zijn gevoel voor ritme en dynamiek weet hij elk stuk tot een levendig geheel te maken.
Begonnen in Zuid Spanje, heeft flamenco zich ondertussen verspreidt over de hele wereld; in Filmhuis Zevenaar kunt u luisteren naar deze bijzondere muziek die gaat over de innerlijke gevoelens van liefde, leed en het leven.
Zondag 17 februari 2019 om 11.00 uur
Standaard € 11,00 en Vrienden en Donateurs €9,00