Vanaf: 15-8-2024

Inside out 2

2024; 96 min; VS; Nederlands of Engels  gesproken; Nederlands ondertiteld
Regie:Kelsey Mann

Disney en Pixar’s Inside Out 2 keert terug naar het brein van de inmiddels tiener geworden Riley, net op het moment dat het hoofdkantoor plotseling wordt gesloopt om ruimte te maken voor iets geheel onverwachts: nieuwe emoties! Joy, Sadness, Anger, Fear en Disgust, die al lang op succesvolle wijze de boel runnen op het hoofdkantoor, weten niet hoe ze zich moeten voelen als Anxiety plotseling opduikt. En het lijkt erop dat ze niet de enige is. Inside Out 2 wordt geregisseerd door Kelsey Mann en geproduceerd door Mark Nielsen.
Cast: Amy Poehler (Stem), Lewis Black (Stem), Phyllis Smith (Stem), Tony Hale (Stem), Ayo Edebiri (Stem), Liza Lapir (Stem), Maya Hawke (Stem), Adèle Exarchopoulo (Stem), Paul Walter Hauser (Stem)

 

Vanaf: 11-07-2024

Hors-saison

2023; 115min; Frankrijk; Frans gesproken; Nederlands ondertiteld
Regie: Stéphane Brizé

Hors-saison is de betoverende nieuwe film van Stéphane Brizé (Un Autre Monde). Na zijn trilogie over de perikelen op de arbeidsmarkt, gooit de regisseur het over een andere boeg in deze tedere film die zich afspeelt aan de ruige Bretonse kust. Mathieu (Guillaume Canet) woont in Parijs, Alice (Alba Rohrwacher) woont in een kleine badplaats in het westen van Frankrijk. Hij is in de vijftig en een bekende acteur, zij is in de veertig en pianolerares. Vijftien jaar geleden werden ze verliefd. Maar ze gingen ieder hun eigen weg, de tijd verstreek en wonden zijn beetje bij beetje geheeld. Wanneer Mathieu zijn leven ontvlucht in een kuuroord, vindt hij Alice bij toeval terug. Hors-saison ging in wereldpremière op het Filmfestival van Venetië. De chemie tussen acteurs Alba Rohrwacher en Guillaume Canet spat van het scherm. ‘Lovely, sorrowful reflection on missed chances and regained connections’ (Variety).

Met: Guillaume Canet, Alba Rohrwacher, Sharif Andoura, Emmy Boissard

Vanaf: 18-07-2024

Goodbye Julia

2024; 121 min; Soedan; Arabisch gesproken; Nederlands ondertiteld
Regie: Mohamed Kordofani

Een leugen kan desastreuze gevolgen hebben, zo blijkt in dit Soedanese drama over schuld en boete in politiek roerige tijden.

Het begint met een leugentje om bestwil: de Noord-Soedanese Mona wil op een middag een jazzconcert bezoeken, zonder toestemming van haar man. Dan rijdt ze onderweg een Zuid-Soedanees jongetje aan. Ze probeert ervandoor te gaan, maar wordt achtervolgd door de woedende vader, tot haar voordeur aan toe. Onderweg belt Mona haar man Akram en liegt dat ze geen idee heeft waarom deze man achter haar aan jaagt. Haar echtgenoot bedenkt zich geen moment en schiet ‘de vijand’ dood.

En daar komen ze makkelijk mee weg. Het is 2005 en in hoofdstad Khartoem is het bijzonder onrustig. Noord-Soedanese Arabieren, de groep waar Mona en haar man bij horen, zijn aan de macht; Zuid-Soedanese inwoners zijn tweederangsburgers die daartegen in opstand komen.

De Noord-Soedanese Mona wordt geteisterd door schuldgevoelens nadat ze een moord heeft verdoezeld. Ze probeert haar geweten te zuiveren door de Zuid-Soedanese weduwe van de overledene, Julia, en haar zoon Daniel in huis te nemen. Mona kan haar misstappen niet opbiechten aan Julia en besluit het verleden achter zich te laten. De onrust in het land zorgt er echter voor dat ze alsnog oog in oog met haar zonden komt te staan.

Goodbye Julia biedt een diepgaande kijk op de historische en culturele achtergrond van Soedan, waarbij de complexe relatie tussen de noordelijke en zuidelijke bevolkingsgroepen centraal staat.

Met: Nazar Goma, Siran Riyak, Eiman Yousif

Vanaf: 18-07-2024

The New Boy

2023; 96min; Australie; Engels gesproken; Nederlands ondertiteld
Regie: Warwick Thornton

Wanneer een negenjarige Aboriginal-weesjongen in het holst van de nacht aankomt bij een afgelegen klooster, komt hij onder de zorg van een afvallige non.

In het holst van de nacht wordt een naamloze Aboriginal-jongen afgeleverd bij een afgelegen klooster in de Australische outback. Deze opvangplek voor verlaten kinderen wordt geleid door de zorgzame zuster Eileen, die geduldig is met de jongens die onder haar hoede vallen, maar ook vastberaden is in haar missie hen tot het christendom te bekeren. De net gearriveerde New Boy, zoals hij genoemd wordt, spreekt geen Engels en verzet zich tegen de gewoontes en regels van het klooster, maar hij lijkt wel te reageren op de religieuze gebruiken van Eileen. Wanneer er een prachtig gesneden kruisbeeld in het klooster geplaatst wordt, aanschouwt hij deze met de grootste bewondering. De jongen blijkt over buitengewone krachten te beschikken, vergelijkbaar met die van Eileens uitverkoren redder – krachten die zouden kunnen verdwijnen wanneer Eileen niet inziet hoe christelijke en inheemse overtuigingen in harmonie naast elkaar kunnen bestaan.

Met de soundtrack door Nick Cave en Warren Ellis

Met: Cate Blanchett, Aswan Reid, Deborah Mailman, Wayne Blair

Vanaf: 18-07-2024

Sometimes I Think About Dying

2023; VS; 91 min; Engels gesproken; Nederlands ondertiteld
Regie: Rachel Lambert

De introverte Fran werkt op het kantoor van een havenbedrijfje in Oregon, omringd door collega’s waarmee ze maar moeilijk een band kan opbouwen. Om de dagen te vullen, bedenkt ze met haar rijke fantasie de meest originele manieren om te sterven. Haar eentonige, maar comfortabele bestaan wordt opgeschud wanneer Fran’s nieuwe en grappige collega Robert interesse in haar toont. Langzaam kruipt ze uit haar schulp, maar dat blijkt na al die jaren eenzaamheid moeilijker dan verwacht. Sometimes I Think About Dying is een dromerige tragikomedie van regisseur Rachel Lambert die reflecteert op sociale angst en de menselijke behoefte aan connectie. De krachtige vertolking van Daisy Ridley en de verbluffende cinematografie zorgden voor lovende kritieken op het Sundance Film Festival, waar de film genomineerd werd voor de grote Juryprijs.

Met: Daisy Ridley, Dave Merheje, Parvesh Cheena

Vanaf: 25-07-2024

Fremont

2023; VS; 88 min; Engels gesproken; Nederlands ondertiteld

Regie: Babak Jalali

Eigenzinnig romantische indie met Jeremy Allen White over een Afghaanse vluchteling die haar plek en geluk probeert te vinden.

“Mensen met herinneringen schrijven het mooist” zegt Donya’s baas, eigenaar van een kneuterig, Californisch familiebedrijf dat gelukskoekjes maakt. Toch wil de Afghaanse Donya niet te veel aan het verleden denken terwijl ze de ene na de andere gelukmakende boodschap in de koekjes stopt. ’s Nachts ligt ze wakker, dromend over een ander leven, met nieuwe herinneringen, maar is ze verzonken in schuldgevoel naar de achterblijvers. In een poging het lot te tarten, stuurt ze een boodschap de wereld in, op zoek naar haar eigen geluk. Fremont is een ingetogen, maar scherp verhaal over menselijke connectie in betoverend zwart-wit met veel warmte en droge humor. Met aandoenlijke rollen voor Golden Globe-winnaar Jeremy Allen White (The Bear, The Iron Claw) en nieuwkomer Anaita Wali Zada.

Met: Jeremy Allen White, Anaita Wali Zada, Gregg Turkington

Vanaf: 25-07-2024

Le procès Goldman (Previously Unreleased)

2023; Frankrijk; 115 min; Frans gesproken; Nederlands ondertiteld

Regie: Cédric Kahn

Strakke verfilming van de geruchtmakende rechtszaak rond de Franse revolutionair en crimineel Pierre Goldman uit 1976 kaart meer aan dan de schuldvraag alleen.

Het levensverhaal van de Franse communist, guerrilla en crimineel Pierre Goldman lijkt geknipt voor een biografische film. Regisseur Cédric Kahn beperkte zich tot een reconstructie van de legendarische rechtszaak uit 1976, waarin verbaal vuurwerk voor spektakel zorgt. Tegenover Goldmans verbale geweld stelt Kahn een onnadrukkelijke maar met vaste hand gevoerde regie, waaraan het de rechtbank zelf destijds blijkbaar ontbrak. Le procés Goldman was de openingsfilm van de sectie Quinzaine des cinéastes op het Filmfestival van Cannes. De film kreeg diverse nominaties en prijzen, vooral voor hoofdrolspeler Arieh Worthalter.

Een van de geruchtmakendste rechtszaken uit de recente Franse geschiedenis vond plaats in 1976. In de beklaagdenbank stond dertiger Pierre Goldman, zoon van Joodse verzetsstrijders, revolutionair en crimineel. Na een jaar te hebben meegevochten met Venezolaanse rebellen, keerde Goldman platzak terug in Parijs, waar hij met roofovervallen het hoofd boven water probeerde te houden. Hij werd opgepakt, verdween voor meerdere jaren achter de tralies, maar gaat in beroep tegen de verdenking van een tweevoudige moord. Goldman, inmiddels de lieveling van links Frankrijk – filosoof Régis Debray en actrice Simone Signoret steunden hem openlijk – ontkende hardnekkig schuld. Rond deze zaak trekt regisseur Cédric Kahn een intense, rumoerige rechtbankfilm op, waarbij de schuldvraag al snel wordt overschaduwd door complexere thematiek als Joodse identiteit en racisme. Getuigenverklaringen blijken op vooroordelen gebaseerd en de rol van de politie is op z’n zachtst gezegd discutabel te noemen. Dat alles maakt de razende en tierende, zijn advocaten tot wanhoop drijvende Goldman nog niet tot een aangename hoofdpersoon, integendeel. Tegenover Goldmans verbale geweld stelt Kahn een onnadrukkelijke maar met vaste hand gevoerde regie, waaraan het de rechtbank zelf destijds blijkbaar ontbrak. Le procés Goldman was de openingsfilm van de sectie Quinzaine des cinéastes op het Filmfestival van Cannes. De film kreeg diverse nominaties en prijzen, vooral voor hoofdrolspeler Arieh Worthalter.

Met: Arieh Worthalter, Arthur Harari, Jeremy Lewin, Christian Mazzuchini, Stéphan Guerin-Tillié, Aurélien Chaussade

Vanaf: 1-08-2024

Critical zone

2023; Iran; 99 min; Perzisch gesproken; Nederlands ondertiteld

Regie: Ali Ahmadzadeh

De goedhartige Amir leidt een eenzaam bestaan. Met zijn hond als enige gezelschap rijdt hij ’s nachts door Teheran om drugs te verkopen. Onderweg biedt Amir een helpende hand, luisterend oor en troostende schouder en ontfermt zich als een moderne profeet over verloren zielen. In het verlangen van zijn klanten naar de drugsroes weerklinkt wanhoop en woede. Doelloos rijdt Amir door de straten van een stad zonder toekomst, waarbij zijn GPS als gids fungeert. Moet hij die plek ontvluchten of zit er nog een sprankje verzet in hem?

Met: Amir Poosti, Shirin Abedini Rad

Vanaf: 1-08-2024

Il Pleut dans la Maison

2023; Belgie; 80 min; Frans gesproken; Nederlands ondertiteld

Regie: Paloma Sermon-Daï

Belgisch filmmaker Paloma Sermon-Daï maakt indruk met haar debuutfilm Il Pleut dans la Maison. Een fascinerend portret, ergens tussen documentaire en fictie, van een broer en een zus tijdens een lange, broeierige zomer. Onder een brandende zomerzon worden de zeventienjarige Purdey en haar vijftienjarige broer Makenzy aan hun lot overgelaten. Ergens tussen de zorgeloosheid van de adolescentie en de verantwoordelijkheden van het volwassen leven, werkt Purdey als schoonmaker in een vakantiepark en verdient Makenzy wat geld met het bestelen van toeristen. Volledig op elkaar aangewezen, lijkt dit de laatste zomer van hun jeugd te worden. Il Pleut dans la Maison ging in première tijdens het Cannes Filmfestival in de Semaine de la Critique, waar het de French Touch Jury Prize won.

Met: Makenzy Lombet, Purdey Lombet, Louise Manteau, Donovan Nizet, Amine Hamidou

Vanaf: 08-08-2024

Un Silence

2023; Belgie; 120 min; Frans gesproken; Nederlands ondertiteld

Regie: Joachim Lafosse

Un Silence is de nieuwe film van Belgische filmmaker Joachim Lafosse (Les intranquilles). Wanneer het zwijgen doorbroken wordt in het gezin van Astrid (Emmanuelle Devos) en haar echtgenoot François (Daniel Auteuil), dreigen de meest verontrustende geheimen boven te komen. Samen met haar zoon Raphael en haar echtgenoot François (Auteuil), een spraakmakende advocaat, leeft Astrid (Devos) een geprivilegieerd leven. Op hun groot ommuurd landgoed kunnen ze de rust bewaren, ondanks de bekendheid die François geniet nadat hij betrokken was bij een van de grootste rechtszaken van de afgelopen jaren. Na 25 jaar stilte ziet Astrid het familiale evenwicht imploderen wanneer haar kinderen op zoek gaan naar gerechtigheid. De film ging in wereldpremière op het Filmfestival van San Sebastian waar het deel uit maakte van de Officiële Competitie. Joachim Lafosse won met Un Silence de Prijs voor Beste Regie op het Filmfestival van Rome.

Met: Daniel Auteuil, Emmanuelle Devos, Larisa Faber

Vanaf: 15-08-2024

Le Tableau volé

2024; Frankrijk; 91 min; Frans gesproken; Nederlands ondertiteld

Regie: Pascal Bonitzer

André Masson is een specialist in moderne kunst en veilingmeester bij het beroemde veilinghuis Scottie’s. Wanneer hij hoort dat er in het plaatsje Mulhouse een schilderij is ontdekt van Egon Schiele is hij aanvankelijk sceptisch, maar toch nieuwsgierig reist hij samen met zijn ex-vrouw en collega Bertina af om het werk te bekijken. Beide zijn met stomheid geslagen wanneer ze constateren dat het schilderij, een meesterwerk dat sinds 1939 vermist is en door de nazi’s in beslag werd genomen, authentiek blijkt te zijn en nu in handen is van een nietsvermoedende jongeman en zijn moeder. André ziet de ontdekking van het schilderij als het hoogtepunt van zijn carrière, maar tegelijkertijd brengt het beroemde werk ook risico’s met zich mee en zijn er meerdere kapers op de kust. Gelukkig wordt hij bijgestaan door Bertina en zijn wispelturige stagiaire Aurore. Op humoristische wijze benadrukt Pascal Bonitzer in Le Tableau Volé dat het in de kunstwereld vooral draait om geld. De Franse filmmaker die aan talloze films heeft meegewerkt en waarvan ook publicaties zijn verschenen in het gerenommeerde Les Cahiers du Cinéma castte voor zijn film bekende Franse acteurs als Léa Drucker (Close), Alex Lutz (Une nuit), Louise Chevillotte (L’événement, Benedetta), Nora Hamzawi (Doubles vies) en Arcadi Radeff (Passages). Le Tableau Volé is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Met: Léa Drucker, Alex Lutz, Nora Hamzawi

Vanaf: 12-09-2024

De Wilde Noordzee

2024; 88min; Nederland; Nederlands gesproken
Regie: Mark Verkerk

Natuur die zich niet laat temmen.

Duik mee de diepte in met de avontuurlijke film De Wilde Noordzee. We volgen de ervaren duiker en cameraman Peter van Rodijnen, die de afgelopen 20 jaar in zeeën over de hele wereld heeft gefilmd. Geïnspireerd door de befaamde ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau besluit Peter de onbekende onderwaterwereld van de Noordzee in beeld te brengen. Zo dichtbij, maar tegelijk zo onbekend: de Noordzee, het grootste natuurgebied van ons land! Als Peter aan zijn onderwaterreis begint, wordt hij al snel geconfronteerd met grote uitdagingen. Hij krijgt te maken met gevaarlijke en krachtige stromingen, slecht zicht in troebel water en hevige stormen, maar zijn vastberadenheid om de geheimen van dit ongetemde natuurwonder te ontrafelen wankelt nooit. Aanvankelijk dacht hij in de Noordzee vooral grote en iconische diersoorten zoals de reuzenhaai, orka en tonijn te gaan filmen. Maar al snel realiseert hij zich dat deze slechts een onderdeel zijn van een veel groter en onderling verbonden systeem en dat de gezondheid van de Noordzee afhangt van ál haar bewoners, van het kleinste plankton tot de grootste haai. Met verbluffende en oogstrelende beelden onthult Peter van Rodijnen een spectaculaire onderwaterwereld, die voor de meesten van ons volkomen onbekend is. Een onvergetelijk avontuur voor jong en oud!

Met: Peter van Rodijnen (Zichzelf)