Lofzang op de Russische ziel
Regisseur: Nikita Michalkov - Aleksei Petrenko, Nikita Michalkov, Sergei Makovetsky - 2008 - 2 uur 30 minuten

Wie had dat nu verwacht? Een remake van een Amerikaanse film, 12 Angry Men uit 1957! En dat dan ook nog op zijn Russisch. De regisseur Michalkov deed het en speelt voor het gemak zelf de hoofdrol.

Het verhaal van de film is hetzelfde gebleven: een twaalfkoppige jury moet een beslissing nemen over een van moord verdachte jongeman: is hij schuldig of niet?
Alhoewel het in eerste instantie een uitgemaakte zaak lijkt gezien de afgelegde getuigenissen in de rechtszaal, ontstaat er opeens twijfel.
De jongen die terechtstaat is Tsjetsjeen en via flashbacks zien we wat zich destijds heeft voorgedaan. De jury is een fraaie afspiegeling van de samenleving, met elk zijn eigen invalshoek over het gebeurde. De loodgieter, de begrafenisondernemer, een Georgische arts, een televisieproducent, een taxichauffeur. Ze halen er van alles bij, vooral persoonlijke ervaringen, om hun kijk op de zaak te verhelderen. Voor ons kijkers betekent dit een kans om te horen hoe ‘de gewone Rus’ over zijn land denkt en hoe het er aan toegaat na de val van het communisme. Eindelijk vrijheid of alleen een ander naamkaartje voor hetzelfde systeem?

De uitslag van het juryberaad wordt telkens spannender. Bij de tussentijdse stemmingen oordelen de juryleden wisselend en gaan ze van voor naar tegen en omgekeerd. En omdat er een eensgezinde uitslag moet zijn, kan het wel eens erg lang gaan duren.

De regisseur toont zich een echte meester in het opbouwen van spanning, de acteurs geven waar voor het geld, door zich helemaal in hun rol te verplaatsen.
Je hebt niet idee naar een film te kijken, maar bij een echte juryrechtbank te zitten. De ruim tweeënhalf uur film vliegen voorbij.

SPEELTIJDEN