Plotseling is het leven niet meer zo simpel
Regisseur: Pernille Fisher Christensen - Jesper Christensen, Lene Maria Christensen, Johan Philip Asbaek - Denemarken - 2011 -

In het Deense drama A Family gooit een levensbedreigende ziekte roet in het eten. Regisseur Pernille Fischer Christensen laat aan de hand van twee generaties zien dat de rol die je in je familie krijgt toebedeeld, bepaalt wie je bent.

De familie Rheinwalds is een beroemde Deense bakkersfamilie, waarvan Ditte de jongste generatie vertegenwoordigt. Haar eigen dromen en ambities zijn echter anders dan die van haar familie. Die ziet haar als de ideale opvolger van Rikard, haar vader, maar als ze een droombaan krijgt aangeboden bij een galerie in New York, besluit ze de kans aan te grijpen en samen met haar vriend Peter naar New York te verhuizen. Daarover is voor haar geen twijfel mogelijk, in tegenstelling tot haar traditionele vader die vroeger door zijn vader werd verplicht om de familiezaak over te nemen en die daarom van Ditte hetzelfde verwacht. Hij ziet het als haar plicht en zet de familieband zwaar onder druk.
Het perfecte leventje van Ditte wordt ook op andere manieren gedwarsboomd. Ze wordt ongepland zwanger en wanneer haar vader ernstig ziek wordt weet ze helemaal niet meer wat ze moet doen. Op dit punt verschuift de aandacht van de film naar Rikard, het hoofd van de familie. Er is sprake van een patstelling. Hij blijft Ditte zien als zijn opvolger en zij vindt dat Rikard haar vrij moet laten. De interessante vraag die dit oproept is: wie is hier egoïstisch?
Wat hierbij niet helpt is dat ze allebei heel koppig zijn. Rikard houdt vast aan zijn ouderwetse idealen, maar zijn emotionele blokkade brokkelt langzaam af. De acteurs Jesper Christensen en Lene Maria Christensen houden als Rikard en Ditte hun gezichten strak in de plooi, maar van binnen borrelen de emoties.
Aan het einde van de film is de familiecrisis compleet.

Dit kan het verhaal zijn van iedere familie waarin een jongere generatie voor moeilijke keuzes en de consequenties daarvan komt te staan. A family is een mooi familiedrama waarin goed wordt goed geacteerd. Dicht op de huid gefilmd en op geen enkel moment voorspelbaar.

SPEELTIJDEN