De Zuid-Afrikaanse filmmaker Khalo Matabane was een idealistische tiener toen Nelson Mandela werd vrijgelaten. Hij had hoge verwachtingen van de vrijheid van het Zuid-Afrika na de Apartheid. Om te onderzoeken wat daarvan terecht is gekomen, spreekt hij aan de hand van een fictieve brief aan Mandela met denkers, schrijvers, kunstenaars en politici als Henry Kissinger, Ariel Dorfman en de Dalai Lama.
Hij onderzoekt de betekenis van vrijheid, hereniging en vergeving in een wereld vol conflict en ongelijkheid. De stemmen van erudiete academici wegen daarbij zeker niet zwaarder dan die van gewone mensen die de Apartheid meemaakten zoals Charity Kondile. Zij stelt: “Ik ben gewoon maar een moeder, ik zit niet in de regering, ik ben gewoon vlees.”
Behalve de Zuid-Afrikaanse geschiedenis komen ook de Duitse hereniging, de oorlog in Irak en de moord op Allende ter sprake. De brief van Matabane aan Mandela vormt het raamwerk van de film waarin hij de kijker onderweg, via de voice-over, deelgenoot maakt van zijn gedachten en van euforie naar deceptie gidst.
De interviews worden afgewisseld met historische beelden en portretten van Mandela. Contemplatieve, vaak onscherpe beelden van landschappen, straatbeelden, water en details als bouten en hekwerken zorgen voor de nodige rust in de film.
Voor deze film is de toegangsprijs € 8,00 en Donateurs € 6,00