De kleine momenten van het leven
Regisseur: Tom Ford - Colin Firth, Julianne Moore, Matthew Goode, Nicholas Hoult - Verenigde Staten - 2009 - 1 uur 41 minuten

A Single Man, is een verfilming van de gelijknamige roman van Christopher Isherwood uit 1964. Daarin staat George centraal in de cruciale dag van zijn leven.
Het lijkt een normale dag, gevuld met lesgeven en een bezoek aan zijn vriendin Charley. Maar het is ook de dag waarop hij een pistool koopt en afscheidsbrieven schrijft.

George (Colin Firth) is professor aan een universiteit in Los Angeles en een alleenstaande man van middelbare leeftijd. Hij heeft 16 jaar van zijn leven gedeeld met Jim (Matthew Goode), totdat hij bij een auto ongeluk overleed. Om te overleven klampt hij zich vast aan zijn dagelijkse rituelen. De overhemden hangen keurig in het gelid. Onderin staan zijn schoenen, altijd gepoetst. Daarboven hangen heel netjes de broeken, de stropdassen ernaast. Elke morgen kan George zich blindelings aankleden en ziet iedere dag hetzelfde eruit. Zijn 48 jarige vriendin Charley (Julianne Moore) worstelt met haar eigen toekomst en verval van haar schoonheid. De jonge Kenny (Nicholas Hoult) is een student van George en worstelt met zijn eigen identiteit. Hij merkt in George een gelijkgestemde en achtervolgt hem. Een romantisch verhaal over liefde, eenzaamheid en het belang van kleine momenten in het leven.

Het regiedebuut van modeontwerper Tom Ford, die zijn naam maakte als creatief directeur van Gucci, fraai is vormgegeven. George draagt chique maatkostuums, zijn moderne villa is smaakvol vorm gegeven en de mensen om hem heen zouden allemaal aan de bak kunnen als fotomodel. Het leverde Ford de kritiek op dat zijn film lijkt op een lange commercial, maar de Single Man heeft veel meer te bieden dan de buitenkant. Het staat bol van de homo-erotische spanning, maar blijft toch heel kuis. Het homoseksuele thema is hier secundair, het gaat om intermenselijke gevoelens en schoonheid van het leven.

SPEELTIJDEN