Poëtische film over het verlangen naar vrijheid
Regisseur: Jan-Willem van Ewijk - Fettah Ahllamara, Thekla Reuten, Mohamed Majd - België/Duitsland/Marokko/Nederland - 2014 - 1 uur 34 minuten

De jonge visser Fettah (Mohamed Majid )raakt bevriend met Europese windsurfers die ’s zomers naar de Marokkaanse kust trekken om te surfen. Hij wordt verliefd op Alexandra (Thekla Reuten), de Nederlandse vriendin van een van de toeristen. Plotseling voelt zijn prachtige thuis aan als een gevangenis waaruit hij niet kan ontsnappen.
In zijn verlangen naar vrijheid is Fettah vastberaden om op zijn surfplank via de Atlantische Oceaan naar Europa te reizen. Een poëtische en visueel overweldigende speelfilm over het verlangen naar vrijheid, om te gaan en staan waar je wil, en om te zijn wie je wil zijn.

Filmmaker Jan-Willem van Ewijk is op het idee voor de film gekomen toen hij zelf in Marokko op vakantie was. Hij praatte met de plaatselijke surfers die vertelden dat ze het in de winter moeilijk hadden, omdat de toeristen dan weggingen en zij geen inkomsten hadden. Zij voelden zich overbodig en leeg. Dit contrast tussen arm en rijk en Marokko en Europa wilde Van Ewijk vangen in zijn tweede speelfilm.
De beelden van de woeste oceaan zijn prachtig en doen denken aan het werk van Terrence Malick (The Thin Red Line), die van Ewijk ook expliciet als inspiratiebron noemt.

SPEELTIJDEN