Levens- en liefdesepos over Ingrid Jonker
Regisseur: Paula van der Oest - Carice van Houten, Rutger Hauer, Liam Cunningham - Duitsland/Nederland/Zuid-Afrika - 2010 - 1 uur 38 minuten

Het is niet gemakkelijk om de gedachtewereld en fascinatie voor taal van een dichteres over te brengen op de kijker. Regisseuse Paula van der Oest is daar bijzonder goed in geslaagd, geholpen door een fantastische Carice van Houten en Rutger Hauer.
In Black Butterflies wordt het veelbewogen korte leven van de getalenteerde kunstenares Ingrid Jonker in beeld gebracht.

In het gedicht ‘Die kind’ ligt een zee aan emoties en gedachten die de ziel raakt van de schrijfster. Het gaat over een door soldaten doodgeschoten kind. In een van de meest cruciale en hartverscheurende scènes van de film vraagt ze haar hardvochtige vader (Rutger Hauer) of ze het gedicht mag voordragen, een poging om op die manier contact met hem te krijgen en hem wakker te schudden. Maar in plaats daarvan keert hij zijn dochter in emotionele zin de rug toe. Rutger Hauer vond de rol van deze vreselijke man één van de moeilijkste rollen die hij ooit heeft gespeeld.
Met Carice van Houten in de prachtig doorleefde rol van Ingrid Jonker wordt er recht gedaan aan deze kunstenares, die overtuigend en authentiek wordt verbeeld. Een rol die recht doet aan haar leven. De rol is niet alleen maar heroïsch, er is ook aandacht voor Jonkers grillige karakter en haar verschillende, vaak buitenechtelijke relaties.

Paula van der Oest heeft een prachtige beschouwende film gemaakt, over een groot en intens voelend dichteres, die het geluk niet kon vinden. Maar met haar werk heeft zij vele anderen geraakt en geïnspireerd, waarvan Nelson Mandela er één is. Zij kreeg de erkenning die zij verdiende nadat hij haar gedicht ‘Die kind’ voordroeg bij zijn eerste rede voor het Zuid-Afrikaanse Parlement in 1994. Sindsdien is het werk van Ingrid Jonker niet meer weg te denken uit de Zuid-Afrikaanse literatuur.

Paula van der Oest zal zondagmiddag 18 september aanwezig zijn in ons filmhuis en graag vertellen over de film en vragen beantwoorden.

SPEELTIJDEN