Zekerheid lijkt niet meer te bestaan
Regisseur: Rufus Norris - Tim Roth, Eloise Laurence, Cillian Murphy, Robert Emms - Groot Brittannië - 2012 - 1 uur 30 minuten

Centraal staan drie families, wonend aan hetzelfde pleintje, die elk hun portie ellende te verwerken krijgen. The Oswalds vormen het asociale gezin dat het leven van al hun buren tot een ware hel maakt. Mevrouw Oswald is met de noorderzon vertrokken en haar agressieve man leeft zijn frustraties uit op drie losgeslagen dochters. Zijn woede richt zich vooral op zijn overburen en hun labiele zoon Rick. De dochters pesten duchtig mee en terroriseren alle buurtkinderen. Het normaalste gezin bestaat uit vader Archie en zijn twee kinderen.

Norris heeft met Broken, de verfilming van het gelijknamige boek van Daniel Clay geen gemakkelijk debuut gekozen. Het verhaal over conflicterende buren die elkaar schade toebrengen, belicht de situatie vanuit ieders perspectief. Norris heeft dat min of meer overgenomen door telkens dezelfde omstandigheden vanuit verschillende standpunten te tonen. Hij speelt daarmee ook met het tijdsverloop, wat bijdraagt aan de opbouw van de spanning en je telkens weer verrast.
De meest prominente rol is die van Skunk, Archies elfjarige dochter. Ondanks alle tumult en gekte om haar heen, blijft zij het lichtpuntje dat zorgt voor warmte en humor. De casting van de jonge acteurs is subliem. Vooral nieuwkomer Eloise Laurence als Skunk speelt moeiteloos zwaargewichten als Tim Roth en Cilian Murphy van het doek. De mooiste scènes van de hele film zijn die waarin Skunk en een buurjongen hun eerste romance beleven.

SPEELTIJDEN