Tangolegendes: stokoud en springlevend
Regisseur: Miguel Kohan - Gustavo Santaolalla, Alberto Podestà, Virginia Luque - Argentinië - 2008 - 1 uur 30 minuten

Grootheden als Gardel, Osvaldo Pugliese en Astor Piazzolla zijn al naar de eeuwige tangosalons vertrokken, maar andere legendes van de Argentijnse tango zijn nog in leven. Filmcomponist Gustavo Santaolalla bracht hen bijeen voor een uniek reünieconcert.

De film bestaat uit twee delen. In het eerste uur worden de repetities en opnames gevolgd van klassieke tango’s uit de jaren veertig en vijftig. Die worden gespeeld door oude, nog zeer kwieke muzikanten. In het laatste half uur zien we gedeeltes uit het concert dat ze gaven in het beroemde Teatro Colón in de Argentijnse hoofdstad.

Regisseur Miguel Kohan heeft met deze documentaire een echte liefhebbersfilm op het doek gezet. Verschillende Argentijnse oude heren en dames keuvelen wat voort over hun tijd in de jaren dertig en veertig toen de tango nog ‘a way of life’ was. Deze maestros zitten vol passie voor deze bijzondere muziekstijl en dit brengen ze goed over op ons als publiek. Ook de shots waarin opnamen van de tangomuziek getoond worden laten zien hoeveel liefde deze mensen voor hun levenswijze hebben. Nadat er gezongen is door een van de ‘old ladies’ of wanneer een goed stuk gespeeld is op de bandoneon pinken velen van hen een melancholisch traantje weg.

Café de Los Maestros is een documentaire vol nostalgie en vreugde, waarin ook te zien is hoe de tango voortleeft en in het moderne Buenos Aires weet door te dringen tot de ziel van jonge Argentijnen.

SPEELTIJDEN