Van inkomstenbron naar inspiratiebron
Regisseur: Yu Haibo Yu Tianqi Kiki - China/Nederland - 2016 - 1 uur 21 minuten

Zhao is één van de vele Chinese kunstenaars die jaarlijks miljoenen kopieën van Van Gogh schilderen. Maar Van Gogh verkocht ooit slechts één schilderij, Zhao duizenden!
In de documentaire bezoekt Zhao Amsterdam en aanschouwt de échte zonnebloemen. Vanaf dat moment wordt Van Gogh veel meer voor hem dan alleen een inkomstenbron.

Vooral het tweede deel van de film zorgt ervoor dat je de Van Gogh replica’s met andere ogen bekijkt. Na jaren fantaseren bezoekt Zhao Europa. De teleurstelling als hij ‘zijn werken’ niet in een galerie maar tussen de paraplu’s en souvenirs ziet hangen, is hartverscheurend. Net als de ontsteltenis wanneer hij zijn eigen prijzen vergelijkt met wat er in Amsterdam voor zijn werk wordt gevraagd. De documentaire maakt een hele wereld tastbaar achter goederen die in het Westen gedachteloos worden geconsumeerd. En geeft tegelijk een blik op arbeidsomstandigheden in hedendaags China.

Dat Zhao uiteindelijk het moedige inzicht krijgt dat hij voortaan wil schilderen zoals hij dat zelf wil, is een interessante wending in de documentaire van fotograaf Haibo Yu, wiens foto van Zhao in 2006 de tweede prijs van World Press Photo won.

SPEELTIJDEN