Alles moet weg!
Regisseur: Julie Bertuccelli - Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni, Alice Taglioni - Frankrijk - 2018 - 1 uur 34 minuten

Tussen alle hedendaagse opruimcoaches die zweren bij zo veel mogelijk spullen weg te gooien, voelt Claire Darling als een verademing. Hierin zet de rijke, excentrieke weduwe Claire (Catherine Deneuve) haar volledige inboedel in de voortuin. Alles moet weg! Met haar dochter Marie heeft ze al jaren geen contact, maar die zoekt haar moeder onmiddellijk op als ze van de uitverkoop hoort.

Marie (Deneuves dochter Chiara Mastroianni) heeft geen goede herinneringen aan haar moeder. Maar gewaarschuwd door een jeugdvriendin duikt Marie op in de tuin en net als de kijker weet ze niet of Claire haar verstand heeft verloren. Mooi is hoe weinig sentimentaliteit de personages tonen terwijl het ene na het andere object verdwijnt in de handen van koopjesjagers. Gaandeweg wordt via flashbacks helder wat de betekenis was en is van deze objecten binnen de door een drama verscheurde familie.

Er gebeurt niet veel in Claire Darling, maar wie zich overgeeft aan het voortkabbelende verhaal verveelt zich niet. De beelden van Deneuve die als Claire met de ene na de andere sigaret in de mond rondscharrelt tussen haar verleden, trekken je vakkundig weg uit de hectiek van alledag.

SPEELTIJDEN