Verfilming van de bestseller van David Mitchell
Regisseur: Tom Tykwer Andy en Lana Wachowski - Susan Sarandon,Jim Sturgess, Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant - Verenigde Staten - 2012 - 2 uur 52 minuten

De kleurrijke personages in Cloud Atlas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Klein detail: ze bevinden zich op andere continenten én in andere tijdsdimensies. Hun belevenissen spelen zich af tussen 1849 tot 2346 en ze komen elkaar steeds opnieuw tegen. De centrale vraag: streven ze het goede na of kiezen ze voor het kwade? En leren ze van hun eerdere ervaringen?
De film heeft een lastig te verfilmen structuur, erkent het drietal regisseurs bestaande uit Tom Tykwer en Lana en Andy Wachowski. “Hogere algebra”, noemden ze de verfilming zelfs in een interview. De regisseurs kozen er uiteindelijk voor de vertellingen en tijdlijnen door elkaar te laten lopen. Het begin van de film biedt een voorproefje van de diverse verhaallijnen, zodat de toeschouwer enigszins weet wat hem te wachten staat. Van een spannende oversteek van de Pacific met een zeilboot in 1849, via een bloedstollend verhaal van een moord, een gekloonde vrouw die in opstand komt, tot een verhaal over een stam die in de wildernis leeft na de Apocalyps.
De zes verhalen hebben uiteraard een link met elkaar. Verschillende acteurs en actrices komen terug in een andere hoedanigheid. Leidend thema is medemenselijkheid. Maar zoals we al weten, sinds het paradijs bestaat er geen wereld zonder geweld!

Het boek waarnaar de film is gemaakt, valt onder sciencefiction. Cloud Atlas is een indrukwekkend epos over de mensheid met zijn sterke en minder sterke kanten. En steeds weer het streven er een betere wereld van te maken. De lengte van de film, 172 minuten, beleef je als kijker onbezwaard. Je wordt meegezogen in een tijdreis door schitterende landschappen en bijzondere situaties.

SPEELTIJDEN