Visie op leven en mode
Regisseur: Anne Fontaine - Audrey Tautou, Alessandro Nivola, Benoît Poelvoorde - Frankrijk - 2009 - 1 uur 50 minuten

Weinig mensen kennen de oorsprong van Chanel, het belangrijkste mode-imperium ter wereld. De wieg van Gabrielle ‘Coco’ Chanel stond in een vervallen armenhuis in Zuid-Frankrijk, waar haar veelbewogen carrière begon. Deze meeslepende film volgt het latere stijlicoon van haar start in een klein accessoirewinkeltje tot de oogverblindende glamour van de Parijse haute couture.
Audrey Tatou maakt van Chanel een spitsvondige, geestige vrouw om van te houden. Ze zet Chanel neer als een vrouw die wel het podium wil, maar niet wil dat iemand in haar ziel kijkt.

Dit is het verhaal van de jonge Gabrielle Chanel, die het gezicht van de 20e eeuw bepaalde met haar visie op mode. Een vrouw als zo velen: geboren in een arm gezin, zonder connecties of opleiding. Maar ook een vrouw die weet hoe mode gebruikt kan worden om onder het juk van de ingesnoerde korsetten en ongemakkelijke silhouetten vandaan te komen. Ze ontwerpt een stijl die niet alleen alle andere trends in de schaduw zet, maar die honderd jaar later nog steeds modieus is. Zo creëerde ze de garçonne-look, bedacht het minimalistische zwarte avondjurkje en bracht Chanel No. 5 uit, nog steeds een van de meest verkochte parfums ter wereld.

De verfilming van Edmonde Charles-Roux biografie over Chanel gaat niet alleen over de successen die haar tot Koningin van de Mode maakten. Je ontmoet ook de mannen die haar als maîtresse betaalden om haar droom waar te maken, de echte liefde van haar leven en je beleeft haar strijd tegen de klassieke tijdgeest. Ze wist van Chanel een tijdloos symbool van onafhankelijkheid en elegantie te maken, nog altijd voortgezet door couturier Karl Lagerfeld die ook voor de kostuums voor de film tekende.

SPEELTIJDEN