Indiaan Nobody is filosofische spill
Regisseur: Jim Jarmusch - Johnny Depp, Gary Farmer, Crispin Glover - Duitsland/Japan/Verenigde Staten - 1995 - 2 uur 1 minuten

Mystieke western van Jim Jarmusch uit 1991. William Blake (Johnny Depp) reist rond 1850 naar het westen van Amerika. Hij is op de vlucht voor een premiejager en raakt gewond. De indiaan Nobody, die hem als de reïncarnatie van de Engelse dichter William Blake (1757-1827) beschouwt, verzorgt hem.

Jarmusch koos voor zwart-wit en dat pakt heel goed uit. Prachtig is de openingsscène waarin Depp met de trein naar het westen rijdt. Hoe verder hij zich van de ‘normale’ wereld verwijdert, hoe meer bizar zijn medepassagiers worden.
Dead Man was Jarmusch’ tiende film, die al gauw werd beschouwd als het hoogtepunt in zijn oeuvre. Dat is mede te danken aan de cameraman, de Nederlander Robby Müller, die ook voor ondermeer Wim Wenders en Lars von Trier werkte. In Dead Man levert hij een puik stukje werk af, poëtisch, zonder al te veel pretenties, krachtig. De slotscène waarin Johnny Depp in een kano de zee op drijft, werd legendarisch!
Dead Man geldt als een moderne western en in dat genre staat de film op zijn minst in de top vijf. Deze alternatieve westernklassieker scoort op alle fronten. Met het verhaal, de personages, de beelden en de authentiek doorleefde gitaarsoundtrack van niemand minder dan Neil Young.

SPEELTIJDEN