Houdt u van Jane Austen’s boeken of de Bronte-zusters? Dan zal Effi Briest, naar een boek van Theodore Fontane, u ook aanspreken. Dit verhaal speelt zich wel iets eerder af, namelijk 2e helft van de 19e eeuw. Maar ook hier speelt een vrouw de hoofdrol. Effi groeide op in een maatschappij, waarin alles overzichtelijk was. De man is de baas, de vrouw schikt zich naar zijn wensen.
Dat Effi zo niet in elkaar steekt, blijkt al heel snel. Ze geniet juist van de ruimte om het leven te ontdekken en ook om lol te maken, dansen bijvoorbeeld.
Als Effi nog maar 17 jaar is, komen haar ouders met een man op de proppen, die haar een goede toekomst kan verzekeren. Oké, hij is wat ouder maar wel met vooruitzichten op een glanzende maatschappelijke carrière. Niet uit overtuiging, maar om haar ouders te plezieren stemt Effi in met deze baron Von Instetten.
Hij neemt haar mee naar een saai provinciestadje, waar ze snel achter komt dat ze alleen voor zijn aanzien is bestemd; verder heeft hij geen tijd voor haar.
Dan komt er een echte man in haar leven, de militair majoor Crampas. Deze weet precies wat Effi nodig heeft, aandacht en een luisterend oor. En hij schrijft heerlijke liefdesbrieven als hij ver weg van haar zit. Zo bezwijkt Effi voor zijn charmes en vraagt na enige tijd:”is dit echte liefde?” waarop Crampas zegt: “nee dit is vrijheid.”
Nu Effi duidelijk wordt hoe de vork in de steel zit, wil ze niks meer van ‘m weten. In de hoop dat haar man er niks van heeft meegekregen, volgt ze hem bij zijn volgende carrièrestap, naar Berlijn. Maar het lot is haar niet goedgezind; de brieven vallen in handen van Instetten en hij daagt Crampas uit voor een duel om de eer. Dus hij heeft zelfs zijn leven over voor Effi.
Haar mag de uitkomst van het duel niet baten: ze wordt weggestuurd en moet haar dochtertje ook achterlaten. Ze gaat echter niet bij de pakken neerzitten, ze zal kost wat kost haar dochters aandacht proberen terug te winnen.
Aldus krijgt deze film van de regisseur feministische trekjes en kunnen we gaan zien hoe ver ze daarmee komt in die patriarchale wereld van toen.