Het volk versus de elite
Regisseur: Gastón Duprat - Oscar Martínez, Dady Brieva, Andrea Frigerio, Nora Navas - Argentinië/Spanje - 2016 - 1 uur 52 minuten

De Argentijnse schrijver en Nobelprijswinnaar voor Literatuur, Daniel Montovani, woont al ruim 30 jaar in Madrid. Hij heeft weinig met publieke optredens en weigert dan ook stelselmatig de talloze uitnodigingen die hem vanuit heel de wereld worden toegestuurd. Ook die uit Argentinië.
Tot hij een verzoek aanvaardt om naar zijn geboortedorp Salas te komen dat hem een ereburgerschap wil toekennen. Hij is er nooit meer terug geweest, maar zijn jeugd daar is altijd een inspiratiebron voor zijn boeken geweest.
Wat begint als een mooie reis vol warme herinneringen en reünies met oude bekenden, krijgt echter een andere wending als blijkt dat veel bewoners grote problemen hebben met hoe hij hun dorp in zijn boeken heeft neergezet.

El ciudadano ilustre drijft de spot met zowel de zelfverzekerde schrijver als de simpele, bekrompen provincialen met hun eigenaardigheden. Dat is vaak geestig, zoals bij een interview met een lokaal televisiestation en een schilderwedstrijd die finaal uit de hand loopt.

De schrijver wordt gespeeld door Oscar Martinez, die op het filmfestival van Venetië de prijs won voor beste acteur. Overtuigend zet hij een vileine schrijver neer die zijn arrogantie verhult met een air van vermoeidheid.

SPEELTIJDEN