Een leven vol avontuur en passie
Regisseur: Eric Barbier - Charlotte Gainsbourg, Pierre Niney, Didier Bourbon, Jean-Pierre Darroussin - Frankrijk - 2019 - 2 uur 11 minuten

Meeslepende filmbewerking van het gelijknamige meesterwerk van Romain Gary. Hij geldt als één van de grootste Franse schrijvers van de twintigste eeuw. Centraal staat zijn bijzondere relatie met zijn Russisch-Joodse moeder Nina (Charlotte Gainsbourg) die heilig geloofde dat haar zoon voorbestemd was voor grootse dingen. Haar invloed werd bepalend voor zijn verdere leven dat uitzonderlijk was en vol avontuur en passie.

De gewoonlijk ingetogen acterende Charlotte Gainsbourg zet hier als de extraverte, gepassioneerde Nina één van haar beste rollen neer. En Pierre Niney, die Gary in heel zijn complexiteit neerzet, bewijst opnieuw zijn veelzijdige talent.

Romain Gary (Rusland, 1914 – Parijs, 1980), geboren als Roman Kacew, was een Frans-joods schrijver, vertaler, filmregisseur en diplomaat, schreef ook onder pseudoniem, onder meer als Emile Ajar. Hij won, als enige schrijver, tweemaal de Prix Goncourt, eenmaal als Gary, eenmaal als Ajar (La vie devant soi).

SPEELTIJDEN