Schuld en boete in Vlaanderen
Regisseur: Peter Monsaert - Wim Willaert, Sara Vertongen, Esra Vandenbussche, Ingrid De Vos - België - 2017 - 1 uur 52 minuten

Op het vlakke Vlaamse land staat het bordeel Le Ciel Flamand, gedreven door Sylvie en haar moeder Monique. Sylvies zesjarige dochtertje Eline mag niet op de werkplek komen en wordt opgevangen door Nonkel Dirk. Een dramatische gebeurtenis zet de familieverhoudingen op scherp. Regisseur Monsaert schetst in deze complexe context een aangrijpend, gelaagd portret vol onderhuidse spanning.

Het bordeel ligt op de grens van West-Vlaanderen en Frankrijk. In Frankrijk is prostitutie bij wet verboden, dus er komen veel Fransen naar het bordeel van Sylvie. De bijkomende taalbarrière speelt een belangrijke rol voor de zesjarige Eline, die geen Frans spreekt.
Esra Vandenbussche die Eline speelt, was tijdens de opnames zeven jaar. Regisseur Monsaert koos ervoor Esra minimaal te informeren over de werkelijk problematiek van Le Ciel Flamand. Dat zorgde ervoor dat Eline haar rol heel natuurlijk en onbevangen kon spelen. Een bewonderenswaardige acteerprestatie.
Ook de band tussen moeder en dochter is zeer geloofwaardig. Sara Vertongen (Sylvie) is ook in het echt de moeder van Esra en dat verklaart dat alle emoties zo realistisch overkomen. Het duo is een gouden vondst van regisseur Monsaert, die de twee ontdekte en direct hun meerwaarde zag voor de film.

Voorfilm Bob en Edgar afl. 2.

SPEELTIJDEN