Lumière l’Aventure Commence
Begin van het filmavontuur
Land:
Frankrijk
Release datum:
2016
Duur:
1 uur 30 minuten
Regisseur:
Thierry Frémaux
Acteurs:
Auguste Lumiere (Zichzelf), Louis Lumiere (Zichzelf)
Kijkwijzer:

Info

In 1895 vinden de gebroeders Lumière de cinematograaf uit en draaien ze de allereerste films. Gaandeweg ontdekken ze de kunst van het filmen. Deze documentaire biedt een selectie van hun wereldberoemde en onbekende meesterwerken en vormt een reis naar de oorsprong van de cinema. Deze onvergetelijke beelden gunnen ons een unieke blik op Frankrijk en de wereld die zich openstelt voor de 20e eeuw.

De eerste films van de Lumières waren eenvoudig, alledaags maar vanwege de noviteit huiveringwekkend spectaculair. Fabriekspersoneel dat aan het einde van hun werkdag de naar buiten stroomt, een stoomtrein die een station binnenrijdt, een kwajongen die op een tuinslang gaat staan. Gaandeweg breiden zij en collega filmmakers de mogelijkheden van het medium uit.

De regie werd bekwamer, de camera kwam in beweging, het verhalende element werd complexer en hier en daar werd trucage toegepast. In deze door Thierry Frémaux (artistiek directeur filmfestival Cannes) vertelde film wordt de kijker via een prachtige selectie wereldberoemde meesterwerken en onbekende juweeltjes meegenomen naar de oorsprong van de cinema.

SPEELTIJDEN

Comments are closed.