Shanghai 1942: Mevrouw Mai is een mooie en intelligente vrouw, ze kent de beste
restaurants en kleermakers van de stad en speelt dagelijks een potje Mahjong met haar goede vriendin mevrouw Yi, bij wie ze tijdelijk is ingetrokken. In werkelijkheid is mevrouw Mai echter de getalenteerde actrice Wang Jia-zhi, lid van een verzetsgroep met het plan de rijke meneer Yi te vermoorden, Mai’s gastheer en tevens haar minnaar.
Bij wijze van toeval komt de nog jonge Wang in contact met een toneelgroep van haar universiteit, als die hun plannen presenteren om in actie te komen voor de vrijheid van China. Ze beramen een aanslag op het leven van meneer Yi, een rijke collaborateur, die klusjes opknapt voor de Japanse bezetter. In de rol van mevrouw Mai, krijgt Wang de opdracht binnen te dringen in het leven van Yi om haar prooi op deze manier zo dicht mogelijk te benaderen.
Zonder veel moeite weet Wang de aantrekkelijke Yi tot een affaire te verleiden, waarin de verder gereserveerde Yi zich een agressieve minnaar toont. Ondanks deze machtsrelatie ontstaat er een romance die de nodige consequenties heeft voor Wang’s missie.
Lust, Caution is in Nederland al meerdere malen vergeleken met Zwartboek van Paul Verhoeven. De overeenkomsten tussen beide films valt inderdaad niet te ontkennen. Desondanks is Lust, Caution een film uniek in zijn soort. Meesterregisseur Ang Lee, bekend van eerdere films als Sense and sensibility en Brokeback Mountain blijkt net als Verhoeven niet vies te zijn van de nodige erotiek, wat de film, vooral in thuisland China, al de nodige controverse heeft opgeleverd. Met thema’s als identiteit, vrijheid en onderdrukking, afkomstig uit zijn gehele oeuvre, bereikt hij echter een dieper niveau. Lee roept vragen op over de maskers die de mens in het dagelijks leven draagt, over hartstocht en verraad en over lust en waakzaamheid.