Themadag over de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Nederland.
Regisseur: Diverse Regisseurs - Faris van de Lisdonk, Mathijs Souhoka, Frans Lopulalan - Nederland - 2012 - 2 uur 5 minuten

Themadag over de geschiedenis Molukse gemeenschap in Nederland.

Avondprogramma
Start 20.15 uur Film: Een zoon van Porto , waarbij de regisseur Annelotte Verhaagen aanwezig is en beschikbaar is voor een nagesprek.
Hierna worden de films: Disini, Sementara en Vreemdelingen en bijwoners nog een keer vertoond.

Disini film (5 minuten)
Faris van de Lisdonk liet zich in zijn werk als grafisch tekenaar inspireren door de ervaringen van zijn grootvader. Zijn animatiefilm Disini gaat over het lot van de Molukse KNIL-gemeenschap in Indië en Nederland. De film illustreert in vijf minuten dat een historisch gegeven bondig en helder in stripvorm kan worden overgebracht.
Faris van Lisdonk zal aanwezig zijn voor het geven van nadere toelichting.

Sementara (16 minuten)
In 2011 werd de aanwezigheid van 50 jaar Molukse gemeenschap in Zevenaar gevierd met een tentoonstelling in het Liemers Museum. Filmhuis Zevenaar maakte ter gelegenheid hiervan een korte documentaire onder de naam Sementara (Tijdelijk).

Vreemdelingen en bijwoners (51 minuten)
Mathijs Souhoka is 2 jaar oud als hij vanuit Indonesië naar Nederland wordt verscheept. Hij en zijn familie gaan wonen in de barakken van het voormalig doorvoerkamp Kamp Conrad in Rouveen. Tijdens de kampperiode (1954-1966) is er nauwelijks contact tussen de autochtone bevolking en de Molukkers. Zelfs wanneer een Moluks kind verongelukt onder een boerenkar lijkt het stil te blijven.

Een zoon van Porto (53 minuten)
De Molukse schrijver Frans Lopulalan en zijn zoon Benja gaan terug naar het land waar ze nog nimmer waren: het land van de voorouders. Een reis langs het erfgoed van de Molukken en een onontkoombare zoektocht naar de essentie van het bestaan.

In de foyer hangen schilderijen van de Molukse kunstenaar Phil Metiary.

Phil Metiary is van Molukse afkomst en komt oorspronkelijk uit Ceram.
Begon op 12 jarige leeftijd met schilderen en maakte cartoons van mensen en gebeurtenissen.
Vanuit zijn fantasie creëert hij zijn schilderijen, waarbij alle kleuren toepasbaar zijn.
Zijn oosterse afkomst is duidelijk terug te zien in de mystiek en fantasie en zijn persoonlijke ervaringen bepalen de stijl van schilderen.
Phil is een verhalend schilder/tekenaar.
Tevens zijn er een vijftal Saluwaku’s (schilden) tentoongesteld. Deze zijn gemaakt door leer-lingen van de VSO Rentray Suringaschool uit Eefde onder begeleiding van Alfares Munster uit Doesburg.

Avondprogramma reguliere film prijzen.

SPEELTIJDEN