De film Oorlogswinter, gebaseerd op het beroemde boek van Jan Terlouw, is een ambitieuze combinatie van een spannend jongensboek en oorlogsdrama. Denk daarbij aan een combinatie van De Brief voor de Koning gecombineerd met Zwartboek.
In Oorlogswinter krijgt de jonge burgemeesterszoon Michiel een brief in handen gedrukt die zijn leven een dramatische wending zal geven. Van een introverte jongen verandert hij in een man die belangrijke beslissingen moet nemen: bijvoorbeeld over wie er wel en wie niet te vertrouwen is. En dat in een tijd dat een simpel goed en fout niet bestaat.
Direct in het begin van de film trekt de scène van het neerstortende vliegtuig de aandacht. Een Engelse piloot moet uit de handen van de Duitsers zien te blijven. De manier waarop de nieuwsgierigheid van Michiel in beeld wordt gebracht, zorgt ervoor dat de toeschouwer in het verhaal wordt gezogen. Martin Koolhoven filmt dicht op de huid van de hoofdpersoon, waardoor het publiek direct betrokken raakt bij Michiels emoties en hij creëert ook op deze wijze een extra spanningselement.
Martin Koolhoven heeft in overleg met de schrijver een aantal personages geschrapt zodat het een verhaal is geworden over één jongen. De nadruk in Oorlogswinter ligt op het visuele vlak en de dialogen zijn tot het noodzakelijke beperkt. De acteerprestaties zijn van een hoog niveau. De debuterende Martijn Lakemeier speelt met verve Michiel, Yorick van Wageningen speelt overtuigend ambivalent de oom en Melody Klaver schittert in een bijrol als grote zus.
Voor de filmmuziek is Pino Dinaggio ingehuurd, huiscomponist van Brian de Palma en dus een componist van wereldklasse!
Oorlogswinter krijgt nog nét geen tien met een griffel, maar komt wel aanzienlijk dicht in de buurt.