Sami Blood
Gevangen tussen twee culturen
Land:
Denemarken/Noorwegen/Zweden
Release datum:
2016
Duur:
1 uur 50 minuten
Regisseur:
Amanda Kernell
Acteurs:
Anders Berg, Hanna Alström, Maj-Doris Rimpi
Kijkwijzer:

Info

Intrigerende en meeslepende film over de Sami, een rendierherdersvolk in Lapland en tevens het enige oorspronkelijke inheemse volk dat Europa nog kent.

Centraal staat het veertienjarige Sami-meisje Elle-Marja en haar zoektocht naar haar identiteit. Op school ontdekt zij dat de beroepsmogelijkheden van de Sami zich beperken tot een herdersbestaan. Vervolgonderwijs is niet voor hen weggelegd, maar ze weigert zich hier bij neer te leggen. Om haar dromen na te kunnen jagen, wordt ze gedwongen afstand te doen van haar cultuur en de banden met haar familie te verbreken. Blootgesteld aan de discriminatie tegen haar volk, begint Ella-Marja te dromen over een ander leven.

Sami Blood, het filmdebuut van Regisseur Amanda Kernell (zelf half Sami, half Zweeds), brengt een onbekende kant van de Zweedse maatschappij in de jaren dertig van de twintigste eeuw tot leven.
De film ging in première tijdens het filmfestival van Venetië waar de film twee prijzen won De ijzersterke rol van Elle-Marja wordt vertolkt door Lene Cecilia Sparrok, zelf een volbloed Sami.

SPEELTIJDEN

Comments are closed.