Met prijzen overladen Japans drama
Regisseur: Hirokazu Koreeda - Lily Franky, Sakura Andô, Mayu Matsuoka - Japan - 2018 - 2 uur 0 minuten

Hoe Shoplifters aan zijn naam komt wordt al gauw duidelijk. Osamu, een volwassen man en een jonge tiener geven elkaar geheime signalen in een supermarkt. Noedels verdwijnen stiekem in een tas, terwijl een winkelbediende toevallig de andere kant op kijkt. De twee zijn de zogenaamde vader en zoon in een samengesteld gezin dat het met de wet niet zo nauw neemt.
‘Oma’ chanteert een gezin, ‘moeder’ steelt dasspelden in de wasserij waar ze werkt en ‘dochterlief’ werkt in een peepshow. Maar het gezin is vooral ook een liefdevol clubje armoedzaaiers met een hechte band. Op een dag ontfermen ze zich over een 4-jarig meisje dat door haar echte ouders wordt verwaarloosd. En het voelt helemaal niet als kidnapping want de kleine ‘Lin’ wil absoluut niet meer terug naar haar echte ouders.

Voor het eerst in 21 jaar heeft een Japanse regisseur de Gouden Palm gewonnen. Hirokazu Koreeda brak in 1998 internationaal door met After Life en sindsdien bouwde hij aan een pracht oeuvre. Zijn warme, intieme stijl en sociaal-realistische vertellingen zijn altijd onmiskenbaar Koreeda. Ook werkt hij heel vaak met een kleine club van vertrouwde acteurs.

SPEELTIJDEN