Satire op de kunstwereld
Regisseur: Ruben Östlund - Dominic West, Claes Bang, Elisabeth Moss - Zweden - 2017 - 2 uur 20 minuten

Het bestaan van museumdirecteur Christian komt op zijn kop te staan als zijn museum een nieuwe installatie tentoonstelt. Het is een ruimte waar geen regels zijn en alles kan. Een onorthodoxe publiciteitscampagne zorgt voor de nodige commotie en Christian raakt in een existentiële crisis. Regisseur Östlund (Turist) spaart niets en niemand in zijn film die in Cannes de Gouden Palm won voor beste film.

Wie de moderne kunstwereld kent, weet wat een gemakkelijk doelwit deze wereld voor satirici is. Het is dankbaar grappen maken over de grenzeloze pretenties en de wollig-academische teksten waarvan de moderne kunst bol staat.
The Square opent met zo’n grap: museumdirecteur Christian (Claes Bang) wordt geïnterviewd door Amerikaanse journaliste Anne (Elizabeth Moss). Zij vraagt hem op de man af wat de wazige teksten over zijn tentoonstelling nou eigenlijk betekenen. Hij blijft schermen met hoogdravende termen als ’topos’ en ‘mega-expositie’.
Östlunds beeld van een kunstenaars elite die geen oog meer heeft voor de maatschappij, breidt zich al snel uit tot een vlijmscherp portret van een complete maatschappelijke bovenlaag die moraal en mededogen heeft uitbesteed.

SPEELTIJDEN