Nureyev en Fonteyn: één lichaam, één ziel
Regisseur: Truck Branss - Rudolf Nureyev and Dame Margot Fonteyn - Duitsland - 1966 - 1 uur 47 minuten

Het Zwanenmeer van Tchaikovsky (1894) behoort tot de absolute hoogtepunten van het Russische klassiek-romantische ballet. In Filmhuis Zevenaar is de high definition-restauratie te zien van de legendarische uitvoering uit 1966 met Rudolf Nureyev en Margot Fonteyn in de Weense Staatsopera. Het romantische verhaal gaat over de liefde tussen prins Siegfried en prinses Odette. Zij is door tovenaar von Rothbart veranderd in een zwaan. Alleen ware liefde kan de betovering doorbreken.

De beroemde choreograaf Marius Petipa en zijn assistent Lev Ivanov verkeerden op de toppen van hun creativiteit toen zij in 1895 de choreografie maakten op de schitterende muziek van Tchaikovski. Vooral de fantasierijke spitzendansen voor de ballerina’s zijn nog steeds prachtige aandachttrekkers.
Nureyev was in 1966 verantwoordelijk voor de choreografie. Hij danste de rol van Siegfried en Margot Fonteyn de rol van prinses Odette. Hun uitvoering bracht een revolutie teweeg in de balletwereld door de grenzen tussen klassiek ballet en moderne dans te overschrijden. Hun uitvoering wordt algemeen gezien als het grootste balletpartnerschap aller tijden. Nureyev zei ooit dat ze dansten met “één lichaam en één ziel”.

SPEELTIJDEN