Elegant balletdrama over Rudolf Noerejev
Regisseur: Ralph Fiennes - Oleg Ivenko, Adèle Exarchopoulos, Ralph Fiennes - Frankrijk/Groot Brittannië - 2018 - 2 uur 7 minuten

Bijzondere voorstelling The White Crow

The White Crow is een prachtige film over het leven van Rudolf Noerejev, één van de grootste balletdansers ooit. Mario van Drunick, artistiek leider van Studio DansPodium Zevenaar zal de film inleiden. Hij werkte eind jaren zeventig als klassiek balletdanser bij het Nationale Ballet, dus ook in de bijzondere periode van 1978/1979, de tijd dat de fameuze Noerejev door het Nationale Ballet werd gecontracteerd als gastdanser.
Verder is er een kort dansoptreden van Shelly Taranteijn, één van de jonge danstalenten die het Academy Class Programma van DansPodium volgt.
Zaterdag 18 mei 20.15u. Standaard entreeprijs.

The White Crow met in de hoofdrol de Oekraïense balletdanser Oleg Ivenko werd geregisseerd door Ralf Fiennes, die zelf ook meedoet als Noerejevs leermeester Poeshkin. Dit drama over artistieke vrijheid wordt gaandeweg meer een politieke thriller, wanneer Noerejev in 1961, tijdens optredens van het Mariinsky-ballet in Parijs, besluit over te lopen naar het Westen. Naast Oleg Ivenko is ook de ‘bad boy of ballet’, de Oekraïense danser Sergei Polunin (Dancer), te zien in een bijrol.

Je hoort het roffelen van de voeten op het podium, de kreunende ademhaling, je voelt de kracht van de bewegingen, je ziet het dansende lijf na afloop bedekt met een dunne laag glinsterend zweet. Het balletdrama verandert gaandeweg in een politieke thriller, wanneer Noerejev in 1961, tijdens optredens van het Mariinsky-ballet in Parijs, besluit over te lopen naar het Westen.

Het knappe van The White Crow is dat Fiennes een complexe Noerejev neerzet. Hij is zelfzuchtig, op het arrogante af, maar zijn gevoelens van superioriteit komen voort uit een diepe onzekerheid over zijn boerenafkomst. Zijn grenzeloze geloof in zijn bijzonderheid als danser, ook al begon hij op late leeftijd, maskeert die onzekerheid. Noerejev is zeer direct, op het onaangename af. Naast Oleg Ivenko zien we Sergei Polunin, de ‘bad boy of ballet’, in een bijrol.

SPEELTIJDEN