Geloof staat dicht bij leven en dood.
Regisseur: Hans Petter Moland - Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Pål Sverre Hagen - Denemarken - 2016 - 1 uur 52 minuten

Verfilming van de bestseller van de populaire Deense misdaadschrijver Jussi Adler-Olsen. Eerder vertoonden we van deze schrijver de film Vrouw in de kooi.

Een fles spoelt aan op het strand van het Deense Jutland. De fles bevat een nauwelijks leesbaar briefje dat acht jaar geleden is opgesteld en nu op het bureau van de afdeling Cold Cases is beland. De cynische inspecteur Carl Mørck en zijn collega Assad moeten de geheimzinnige boodschap zien te ontcijferen.
Als er dan plotseling twee kinderen van een religieuze gemeenschap verdwijnen, blijkt er verband te bestaan met de noodkreet in de fles. De familie van de verdwenen kinderen is zeer afhoudend en na lang trekken en duwen blijkt dat ontvoerder een grote som geld wil.
Hoogtepunt van de film is een bloedstollende achtervolging. Ook sterk is de wijze waarop de geloofsgemeenschap en de persoonlijke kijk van de politiemannen op religie vorm hebben gekregen. Mørck heeft weinig met religie, is geneigd met de botte bijl te werk te gaan en heeft weinig begrip voor de voorzichtige Assad die ook nog eens de islam aanhangt. Veel soms wrange collegiale humor en verder is er sprake van sterk acteerwerk!

SPEELTIJDEN